Skip to content

Over

‘Een wonder van techniek is het, de moderne personenauto’. Dat waren de openingswoorden van ‘Auto’s om veilig mee thuis te komen’, een publicatie van SWOV uit 2005, geschreven op verzoek van RAI Vereniging. In dit handzame boekje stond de veiligheid van auto’s centraal. Dit jaar bestaat RAI Vereniging 125 jaar en dat is een goed moment voor een update. Niet op papier, maar met deze website. Met interessante artikelen en achtergrondinformatie nemen we u mee langs de belangrijkste historische ontwikkelingen op het gebied van de verkeersveiligheid, de huidige situatie en de ontwikkelingen die ons te wachten staan.

Technologie

Auto’s worden steeds veiliger. Toch is de auto nog steeds betrokken bij het overgrote deel van alle dodelijke ongevallen. Daarom gaan we dieper in op de rol van de automobiliteit en de invloed van organisaties als EuroNCAP. Ook kijken we naar de oprukkende technologie, die steeds eerder ingrijpt om ongevallen te voorkomen. Uiteraard is hierbij een hoofdrol weggelegd voor de zelfrijdende auto. Welke mogelijke toekomst ligt er in het verschiet en hoe snel kunnen we die verwachten? Dat deel kunt u later in het jaar verwachten.

Deskundigen

Wij hebben voor deze update niet alleen gekeken naar statistieken en literatuur. We hebben ook uitgebreid gesproken met deskundigen namens overheid, industrie, consumentenorganisaties en wetenschap. Ook deze gesprekken, met samenvattingen en citaten, zullen straks op deze website te vinden zijn. Voor nu willen we alvast onze dank uitspreken voor de bijdragen van deze experts: Wout Benning (RAI Vereniging), Jan van der Waard (KiM), René Claesen (CBR), Marjan Hagenzieker (SWOV/TU Delft), Michiel van Ratingen (EuroNCAP), Carlo van de Weijer (TU Eindhoven), Elmer van Grondelle (TU Delft) en Peter Striekwold (RDW).