Skip to content

Artikelen

De zelfrijdende auto: een nieuwe revolutie?

Gas geven, sturen, op tijd remmen en goed opletten: de zelfrijdende auto doet het straks allemaal voor ons. Daarmee kan de zelfrijdende auto een nieuwe mobiliteitsrevolutie betekenen. Voor de verkeersdeelnemer, en vooral voor de verkeersveiligheid. Maar zover is het nog niet. Wanneer kunnen we de zelfrijdende auto verwachten?

Wout Benning: "Permanente snelheidsbegrenzer beperkt het koperspubliek"

Wout Benning is beleidsadviseur duurzaamheid en techniek bij RAI Vereniging. Daarvoor was hij 32 jaar werkzaam bij Mercedes-Benz Nederland. Hij heeft in zijn vorige functie veel meegemaakt rondom de introductie van nieuwe veiligheidsfeatures in auto’s en heeft veel nieuwe technieken begeleid richting Mercedes-Benz organisatie en pers.

Veilig rijden door de tijd

Van veiligheidsgordels tot airbags en van betere remsystemen tot automatische crash-avoidance-systemen: auto’s zijn in de afgelopen decennia steeds veiliger geworden. Toch zijn auto’s nog altijd betrokken bij de meeste dodelijke verkeersongevallen. De verandering van mobiliteit door de jaren heen speelt daarbij een belangrijke rol.

Wat maakt auto’s veiliger?

Elk jaar worden auto’s gemiddeld ongeveer 4% veiliger. Een combinatie van strengere wet- en regelgeving, voertuigmaatregelen, nieuwe beoordelingsmethoden en technologische ontwikkelingen moet de verkeersveiligheid uiteindelijk vergroten.

Veilig rijden met slimme voertuigsystemen

Dankzij slimme voertuigsystemen worden auto’s steeds veiliger. Door bepaalde systemen met elkaar te combineren, kan mogelijk nog meer ongevallen worden voorkomen. Een combinatie van systemen kan zelfs leiden tot wel 40% minder kop-staartbotsingen met letsel.